Natuurlijk zijn wij je maar wat graag ter dienst wanneer welk onderdeel van je woning of kantoor dan ook een flinke poetsbeurt nodig heeft. Sterker nog, we werken moeiteloos de hoogte in, dus zet ons zeker in voor de plekken waar je zelf niet gemakkelijk bij komt.
Zodra we je ruiten blinkend schoon hebben achtergelaten, zie je weer hoe schitterend je uitzicht ook alweer is. grondige onderhoudsbeurt. Wil je weten hoe je dit het gemakkelijkste en verstandigste kunt doen? Lees dan snel verder!
Welke materialen heb ik nodig om mijn ramen mee schoon te houden?
Goeie vraag. Het is niet raar dat je meteen grijpt naar schoonmaakmiddelen maar die bevatten vaak juist veel vetten. En zo laat je dus juist vlekken achter. Om er zeker van te zijn dat er geen vet residu van je schoonmaakmiddelen achterblijft, gebruiken wij bijvoorbeeld osmosewater.
Voorkom krassen door de juiste materialen te gebruiken. Schuursponsjes lijken heuse alleskunners, maar zullen het glas dat je reinigt juist beschadigen. Zorg er sowieso voor dat het water dat je gebruikt schoon is en in een volledig omgespoelde emmer zit, zodat er geen zand bij kan komen. Dat levert namelijk gigantische krassen op.
Verder zul je een emmer, raamwisser of trekker, spons, zeem en microvezeldoek nodig hebben. En natuurlijk een schoonmaakmiddel. Gebruik schoonmaakazijn, afwasmiddel en ammoniak voor de vetste plekken op je ruiten. Houd een keukentrapje bij de hand voor moeilijk bereikbare plekken. Andere materialen en middelen zijn optioneel.
Nou vooruit, zullen we er nog eens een tip bij gooien uit Grootmoeders Tijd? Pak dan een teiltje met lauw water en snijd een ui in tweeën. Die twee helften dompel je dan onder en je hebt het beste natuurlijke schoonmaakmiddel om mee te kunnen zemen! Hierdoor heb je veel minder kans op strepen. Feilloos is het niet, maar uien heb je meestal wel in huis. Toch?
Hoe onderhoud ik mijn ramen?
Dat kunnen we je beter stapsgewijs uitleggen.
- Ruimte en bereik: zowel binnen als buiten heb je flink wat bewegingsvrijheid nodig. Bovendien wil je niet dat waardevolle spullen kunnen beschadigen, dus haal je je vensterbanken leeg. Wil je werkelijk overal bij kunnen? Dan verwijzen we je graag naar onze eerdere tip om een keukentrapje te gebruiken.
- Goed begin, half werk: althans, dat zul je zeker ervaren wanneer je eerst het hardnekkigste vuil verwijdert. Van binnen wordt dat werken met een spons, aan de buitenkant kun je voor het gemak best een tuinslang gebruiken.
- Het ruime sop: daarmee bedoelen we dat je zelf kunt bepalen wat het beste voor jou werkt om zelf een schoonmaakmiddel samen te stellen. Maar de balans is erg belangrijk: afwasmiddel laat van zichzelf strepen achter, dus gebruik daar zo min mogelijk van. Vaatwas glansmiddel maakt je ramen kristalhelder. Oh, en twee helften van een ui in je water deponeren willen we nogmaals benadrukken om strepen te voorkomen. Zodra je sopje klaar is, kun je gaan trekken, poetsen en zemen.
- Eerst water, de rest komt later: gebruik je spons om het raam goed nat mee te maken en verreweg de meeste verontreiniging mee op te nemen. Vergeet de hoekjes niet, waar vuil zich meestal nestelt! En ververs je sopje zodra het nodig wordt. Vuil water verspreidt vuil alleen maar.
- Haal de trekker over: …je ramen. We raden je aan om van boven naar beneden te werken, aangezien je anders telkens weer water opvangt op de gedeelten die nou net droog waren. Maak overlappende banen, horizontaal dan wel verticaal. En het helpt uiteraard niet wanneer je trekker nat is zodra je aan een nieuwe baan begint: neem die telkens af met een zeem voor je aan een nieuwe baan begint.
- Nieuws onder de zon: mocht het niet geheel vlekkeloos zijn gegaan – opzettelijke woordspeling, sorry – en er zijn toch strepen zijn ontstaan, dan kun je die met een prop van oude kranten wegvegen. Die nemen ook de laatste restjes vocht op.
- De laatste (glas in) loodjes: gebruik je microvezeldoek om het kozijn en de vensterbank schoon te maken. En eventueel een theedoek, mocht de directe omgeving van je ramen extra nat zijn geworden.
Hoe vaak moet ik mijn ramen wassen?
Dat hangt echt af van hoe vies ze worden. Maar om zeker te zijn dat je door de ruiten het glas nog kunt zien – sorry, moest even -, raden we je aan om dit om de drie à vier maanden te doen. Die regelmaat helpt je om te voorkomen dat je dergelijke klussen niet laat liggen. En natuurlijk, tussendoor mag ook! Er hoeft niet eens een noodzaak te zijn, gewoon tussendoor kan prima. Besef goed dat het per keer minder tijd kost wanneer je het vaker doet; er is dan immers minder vuil om te verwijderen.